L'obra de Ramon Masats i Manuel Outumuro, al Revela't 2023

Última revisió 20-04-2023 13:11
20/04/2023

Del 3 al 18 de juny, Vilassar de Dalt acollirà íntegrament, l'11a edició del Revela'T, el festival de fotografia analògica que enguany comptarà amb una vintena d'exposicions sota el concepte Camins. 

L’11ª edició del Revela’t, el primer festival de fotografia analògica del món, se celebrarà íntegrament a Vilassar de Dalt del 3 al 18 de juny. El festival comptarà amb exposicions de reconeguts fotògrafs nacionals i internacionals sota el concepte “Camins”, que es podran visitar amb o sense guia des de l’inici fins al final del festival. A més a més, del 9 a l’11 de juny, se celebrarà el Main Weekend del Revela’t, que acollirà tot tipus d’activitats professionals i per a tots els públics com conferències, presentacions de fotollibres o un market, entre d’altres.

“Camins” és el concepte que engloba aquest any totes les exposicions del festival. Des de diferents òptiques i perspectives, les exposicions seleccionades al voltant d'aquest tema conviden a explorar i reflexionar sobre els camins que prenem a les nostres vides. Amb cada exposició, l’espectador es podrà endinsar en un nou món de perspectives i possibilitats, descobrint noves formes de veure i experimentar el món que ens envolta.

EXPOSICIONS REVELA’T 2023
El Revela't 2023 acollirà més d’una vintena d’exposicions d’artistes nacionals i internacionals tan rellevants com el fotògraf català guanyador del Premio Nacional de Fotografia Ramón Masats que serà l’homenatjat de l’11ª edició del festival amb l’exposició “Visit Spain”. Aquesta exposició, comissariada pel fotògraf i periodista Chema Conesa, és una mostra que retrata la societat espanyola durant l’obertura del franquisme dels anys 50 i 60. Un relat que dibuixa una imatge de país atrapat en la pobresa material i obstinat en la seva espiritualitat. L’obra de Ramón Masats va influenciar l'aleshores nova fotografia documental en la qual la personalitat del fotògraf construeix un suggeriment més enllà de la mera realitat òptica de la imatge fotogràfica i deixa la interpretació final en mans de l’espectador.

El Revela’t també comptarà amb l’exposició inèdita “Orography of the road” del reconegut fotògraf de moda barceloní Manuel Outumuro, que mostrarà la seva obra com mai s’ha vist. L’espectador podrà conèixer el procés que segueix Outumuro fins a arribar al resultat final a través de fulles de contactes de diferents sessions. Al llarg de la seva trajectòria, Outumuro ha treballat per diverses revistes de moda, ha publicat set llibres i ha fet múltiples exposicions. La seva col·lecció de fotografies inclou moltes personalitats del món de la moda i del cinema com Juliette Binoche, Nicole Kidman, Ryan Reynolds, Javier Bardem o Penélope Cruz.

S’exhibirà l’obra del fotògraf nordamericà Mike Brodie -també conegut com a Polaroid Kidd-, un fotògraf rodamon que va començar a fer fotos sense cap pretensió de ser artista mentre viatjava -i vivia- en trens de càrrega per tot el país. El Revela’t acollirà una mostra de “A Period Of Juvenil Prosperity”: imatges que retraten la cultura del train-hopping que ell mateix practica. L’estatunidenca Barbara Bosworth, fotògrafa que treballa amb càmeres de gran format i que és
considerada com una de les fotògrafes de paisatges més importants d’aquesta era, exhibirà “One Star and a Dark Voyage”, un relat sobre la pèrdua i sobre el viatge de tornar a casa. El Revela’t també exhibirà l’obra “100 BOOTS” de la performer Eleanor Antin, una de les artistes conceptuals més aclamades dels nostres temps. Es tracta d’un projecte de mail-art en el qual l’artista va enviar postals a 600 destinataris amb les imatges que no van arribar a formar part de l’obra final originalment exposada al MoMA. Jim Goldberg, fotògraf de la reputada agència Magnum, exhibirà una peça única produïda pel festival de la seva obra “Darrell & Patricia: A Love Story”, una exploració de la complexa i íntima relació entre una parella transgènere al llarg de 30 anys de matrimoni i una transició simultània. També s’exposaran al festival l’obra “Icons” del duet Cortis & Sonderegger, “Nórdica” de Luis Vioque, “Ha Aretz, the Promised Land” de Roger Grasas, “Los Hijos del Ciervo” de José Luis Carrillo, “Las Montañas: El Camino Interior” d’Eduardo Almeida, “El camp d’elles” del duet Laura Van Severen & Mònica Pagès, “Piel Ibérica y TransEuropeas” de Carma Casulá, “The Way to the Golden Mountain” de Xiaoxiao Xu i “Borderline” de JJ Lorenzo.

ESPAIS DEL FESTIVAL
Com és habitual, l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Garbat acollirà el gruix de la programació. A més, altres espais de Vilassar de Dalt, molts d’ells locals d’entitats socials herència del passat industrial de la vila, acolliran exposicions, com l’ateneu L’Estrella, amb l’exposició principal de Ramón Masats, el Teatre de la Massa, el casal Els Rajolers, Can Baylach, i diferents carrers del poble que seran l'escenari d'exposicions de gran format a l’exterior com el carrer Salvador Riera i la Plaça del Teatre.

OPEN CALL REVELA’T 2023
Cada any el Revela’t obre una convocatòria per exposar al festival i aquest any s’han rebut 506 projectes de 51 països, una xifra que creix un 52% respecte l’any passat. Els projectes premiats que s’exposaran a la Fàbrica Cal Garbat han estat “Umana Natura” de Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, “Railroad Landscapes” de John Sanderson i “Songs of Wit and Wisdom” de Jenni Haili.

REVELA’T, FESTIVAL PIONER I DE RESSÒ INTERNACIONAL
El Revela’t és el primer festival de fotografia analògica del món i és conegut internacionalment per la seva programació artística així com per les activitats professionals. En una dècada s’ha convertit en un punt de trobada i networking entre apassionats de la fotografia analògica d’arreu del món. Per exposar al festival s’han rebut 506 projectes de 51 països, el participant més jove tenia 17 anys i el més gran 81. Per participar en la Residència de Creació del Revela’t s’han presentat 149 fotògrafs de 36 països i s’han rebut més inscripcions d'Amèrica, Regne Unit i Alemanya, que d’Espanya. Al Visionat de Portafolis, una activitat de mentoria exprés i presencial durant el Main Weekend del festival, s’han presentat 141 projectes de 114 autors i de 25 països, només 49 autors són espanyols.